Socialització vs vacunes

Encara que no sóc donat al copy paste, crec que és un tema important, pel que vaig a fer una excepció, però prèviament vaig a exposar la meva visió personal, jo he passejat cadells amb tan sols les primeres vacunes (amb certes precaucions evidentment) ja que si d’una forma m’arrisco, de l’altra m’asseguro de tenir problemes de socialització, amb gossos de certa sensibilitat i gran captació sóc partidari de lliurar-los a les 7 setmanes i que es moguin i es treballen des d’aquest dia, tot el text en cursiva pertany al text trobat a Internet publicat per aquest Dr en veterinària, algunes coses no les comparteixo, però ho he publicat en tota la seva integritat ja que el conjunt si em sembla interessant, les fotos no pertanyen al text i les he posat per il lustrar aquest post.

Pel Doctor Robert K. Anderson, veterinari diplomat del Col.legi Americà de Veterinaris de Medicina preventiva i Doctor diplomat al Col legi Veterinari d’Especialistes en Comportament.

LA VACUNACIÓ DELS CADELLS I LA SEVA SOCIALITZACIÓ HAURIAN SER COMPATIBLES

Les preguntes més freqüents que rebo dels propietaris de cadells, educadors canins i veterinaris es refereixen a:

1 – A quina edat aprenen millor els cadells?

2 – Quins són els problemes de salut que implicaria seguir els consells de veterinaris i educadors i oferir programes de socialització primerenca a cadells de 8-9 setmanes d’edat?


Els cadells comencen a aprendre en néixer i sembla ser que els seus cervells són particularment receptius a aprendre i retenir les experiències que tinguin lloc durant les primeres 13-16 setmanes des del seu naixement. Això significa que criadors, propietaris de cadells i especialistes en comportament tenen la responsabilitat de proveir al cadell d’aquestes experiències d’aprenentatge i socialització amb altres cadells, gossos, nens, adults i amb diferents situacions i ambients durant el període òptim d’aprenentatge que va des el naixement a les 16 setmanes de vida.

Molts veterinaris ofereixen aquest programa d’experiències i socialització primerenca com a part dels seus serveis integrals de salut per a criadors i propietaris de cadells durant les primeres 16 setmanes de vida, les primeres 7/8 setmanes amb el criador i les 8 següents amb el nou propietari.

Aquest programa hauria de comptar amb cadells de 8 a 12 setmanes com a part fonamental de qualsevol programa de medicina preventiva que millori la relació entre les mascotes i els seus amos i asseguri la permanència dels gossos com a membres valuosos de la família dels 12 – 18 anys de la seva vida.

Per treure el màxim profit a aquest període crucial de l’aprenentatge, molts veterinaris recomanen als nous propietaris que portin els seus cadells a classes de socialització sobre les 8-9 setmanes. A aquesta edat haurien de tenir posada (i caldrà que tinguin) si més no la seva primera sèrie de vacunació. Això els donarà les bases per incrementar la seva immunitat davant les futures exposicions als anticossos, ja sigui de manera natural oa través de petites dosis en posteriors vacunacions les següents 8-12 setmanes. A més el propietari i la persona que ofereix les classes de socialització haurien d’extremar les precaucions i mantenir l’ambient el més higiènic i saludable possible.

L’experiència i les dades de l’Institut d’Epidemiologia confirmen la seva relativa seguretat i els pocs casos de transmissió d’infeccions en aquestes classes de socialització en els passats 10 anys als EUA. De fet, el risc que un gos mori d’una infecció de parvo o una altra malaltia infecciosa, és molt menor a l’risc que el gos sigui sacrificat per un problema de conducta.

Molts veterinaris estan oferint ara als propietaris de cadells, classes de socialització en els seus propis hospitals o centres d’entrenaments propers amb ajuda d’educadors i especialistes en comportament, perquè creuen que l’educació i socialització primerenques són part important en el pla integral de salut del cadell. Hem de reconèixer que aquest període especialment sensible de l’aprenentatge, és la millor oportunitat que tenim per influir en el comportament futur dels nostres gossos.

Hi ha riscos? SI. Però els 10 anys d’contrastades experiències positives, amb molt poques excepcions, ofereixen als veterinaris l’oportunitat de recomanar en general les classes de socialització i educació primerenques per a cadells de 8-9 setmanes en endavant.

De tota manera creiem que ha de ser el propi veterinari el que determini que es pugui garantir una immunitat suficient en casos específics abans de començar les classes.

Si hi ha qualsevol retard en el començament de les classes, els amos haurien de començar pel seu compte el programa de socialització amb nens i adults i altres gossos per aprofitar els beneficis d’aquest període crucial en la vida del cadell.

Els veterinaris que tinguin algun dubte al respecte podeu posar-vos en contacte amb mi per a qualsevol aclariment al telèfon 6516447400 (EUA)

El Doctor Robert K. Anderson és veterinari diplomat del Col.legi Americà de Veterinaris de Medicina preventiva i Doctor diplomat al Col legi Veterinari d’Especialistes en Comportament.

BENEFICIS DE LES CLASSES DE CADELLS PER ALS VETERINARIS

L’objectiu d’aquesta carta és informar sobre les classes de cadells, per a què serveixen?, Per què són necessàries?, En què poden beneficiar els veterinaris?

Què és una classe de cadells?

És una classe col.lectiva, en la qual un grup de cadells i els seus amos aprenen a conèixer-se i entendre’s, on s’estableixen unes normes de conducta i convivència correctes a través del joc i l’educació en positiu.

Què NO és una classe de cadells?

No és una classe per principiants de totes les edats, no és una classe d’obediència bàsica tradicional i no és un lloc on els gossos juguen descontroladament.

Afortunadament l’interès en aquestes classes de cadells va en augment. Després de més de 20 anys d’èxit als Estats Units on les va inaugurar el Doctor Ian Dunbar, ara, les tindrem a Espanya gràcies a POSITIVE DOG TRAINING.

El millor moment d’informar al propietari sobre les classes de cadells seria abans fins i tot adquirir-lo. Malauradament, això gairebé mai és possible.

Haurem d’esperar fins que acudeixin a la consulta veterinària per les seves primeres vacunes, per informar-los de la necessitat d’inscriure’s en les classes de cadells per començar amb la seva educació i socialització.

Etapes del desenvolupament

Els especialistes en conducta divideixen aquest període en 5 etapes:

* Neonatal
* De transició
* Socialització
* Juvenil
* Adult

La socialització és una etapa crucial per al desenvolupament d’un caràcter sa; va des de les 3-4 fins les 12-14 setmanes. És quan el cadell inicia el procés d’aprenentatge i comença a desenvolupar les seves habilitats socials, tant amb els seus congèneres com amb membres d’altres espècies. Hem d’aprofitar aquest període en el que són extremadament sensibles i emmotllables per:

-familiaritzaran amb humans (persones de diferents edats, sexe, mides …) facilitant la seva integració en la societat humana.

-habituar-se a tota mena d’estímuls externs (sorolls, trànsit, olors, bicicletes …) acostumant al seu entorn futur.

-ensenyar la inhibició de mossegada. A través del joc amb altres cadells, aprendrà a controlar la intensitat i freqüència de les seves mossegades.

-ensenyar-li el control de la conducta higiènica, evitant “sorpreses” a casa.

Amb aquesta educació primerenca anem a prevenir problemes de conducta en el futur.

Objectius de les classes de cadells

L’objectiu principal de les classes de cadells és aprofitar al màxim aquesta etapa crucial del desenvolupament per tal que el cadell arribi a ser un gos de companyia agradable, feliç i educat.

També els ensenyarem les ordres bàsiques d’obediència, a acceptar de bon grat els exàmens veterinaris, a comportar-se amb les visites, a jugar amb els nens sense riscos, a gaudir del joc amb altres gossos, el control de la conducta higiènica, a quedar-se només en casa sense destrossar …. i per descomptat, a gaudir de la seva “família humana” i passar-ho bé amb un munt de jocs. Utilitzarem en tot moment les tècniques d’educació en positiu, reforçant les conductes que volem es repeteixin, en lloc de castigar el cadell per una cosa que encara no comprèn.

Per què esperar?

Molts amos no van a l’especialista fins que té un problema de conducta que els supera. Altres tenen la idea equivocada que cal esperar fins als 6 mesos per començar a educar-lo. Aquesta creença és la responsable de nombrosos problemes de comportament (a més perdríem l’oportunitat d’ensenyar a l’etapa en la que és més receptiu).
La socialització i educació primerenques són la millor manera de prevenir problemes de comportament. A més un programa de correcció de conductes o una educació bàsica poden costar uns 600 o 700 euros davant als 150 euros que suposen les classes de cadells. Per què esperar?

On es realitzen les classes de cadells?

Necessitem un entorn segur i saludable La sala no pot ser massa petita ja que podria intimidar els cadells tímids i frustrar als més audaços. Clíniques veterinàries, centres socioculturals, esglésies, domicilis particulars … qualsevol entorn pot ser vàlid si compleix els requisits mínims de seguretat i salubritat.

Precaucions

Els cadells assistents a les classes han de tenir completada a mínim la seva primera ronda de vacunacions per evitar risc de contagi.

El paper del veterinari en les classes de cadells

El veterinari és la persona ideal per aconsellar als propietaris que inscriguin els seus cadells en les classes d’educació i socialització primerenques. Tots els cadells han d’acudir a la Clínica per a les seves primeres vacunes i aquest és el millor moment per oferir aquestes classes com a part dels serveis integrals de salut i cura de la mascota.

Beneficis

Aviat veuràs els resultats:

Un cadell que ha après a les classes, és molt més fàcil de manejar durant la seva exploració veterinària, amb el consegüent estalvi de temps i energia.

Si les classes es realitzen en el teu centre veuràs als teus clients més sovint amb el que la vostra relació serà més propera, assegurant la seva fidelitat futura.

Si refereixes als teus clients a classes en altres centres, allà on vagin seguiran parlant de tu, promovent la teva reputació.

Els clients triaran teu Clínica entre moltes altres en tenir més diversitat de serveis i oferir una cosa tan nou a Espanya com les classes de cadells.

5 Responses to Socialització vs vacunes

 1. Iván Marco ha dit:

  Nunca he estado de acuerdo con el consejo típico de no dejar salir un cachorro antes de todo el proceso de vacunas. Como bien dice Xavi, intentando controlar siempre donde y en qué condiciones, prefiero enseñar el mundo a un cachorro lo antes posible, de manera que su desarrollo psíquico y emocional sea favorable.

  Nunca he tenido problemas de salud por enseñarle el mundo a un cachorro antes de acabar su periodo de vacunas, es más, solo he tenido beneficios a nivel de desarrollo psíquico-emocional e incluso un desarrollo físico más rápido o cuando menos un desarrollo motriz notable. Recalcar otra vez que siempre cuidando dónde y en qué condiciones se saca y estimula al cachorro.

 2. Antonia Llm ha dit:

  Del mismo modo que a un bebé humano se le saca a pasear controlando, en la medida de lo posible, el entorno por donde se le lleva, a un cachorro también se le puede sacar a pasear…que no es lo mismo que dejarlo en medio de un parque lleno de todo tipo de perros.

 3. Oriol ha dit:

  Pues si, yo desde que Badge tenia siete semanas, me harté de sacarle por la calle, centros comerciales, etc… eso si al principio a cuestas y luego vigilando mucho por donde pasabamos. Pienso que los beneficios son infinitamente superiores a los riesgos que asumimos.

 4. gemma ha dit:

  como en humanos, las “formas” de hacer las cosas van cambiando, antes no se daba tanta importancia a la sociabilizacion de un perro ni a sus consecuencias, afortunadamente esto esta cambiando por el bien del perro 🙂

 5. Roser ha dit:

  Yo he podido comprovar las consecuencias en una perra que no salió hasta los 6 meses por vacunas… resultado, una perra que por casi todo ataca a la que me ha sido muy dificil controlarla… Y otra sacada a la calle des de que la tengo (3 semanas, demasiado joven lo sé) y aunque es una perra muy insegura y que se asusta facilmente, al menos puedo llevarla donde quiera con confianza ya que sé que no habrá problemas.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: