Cria responsable

No fa gaire vaig llegir unes línies que em van fer sentir vergonya aliena, alhora que cert enuig, cada dia tinc més clar, que s’hauria de tenir un “carnet de gossero”, llegir coses com: “encara sort, després de dos mesos la meva gossa no ha tingut cadells “,” vaja, em van creuar a la gossa per accident, però per sort no m’ha fet àvia ” afirmacions d’aquest tipus denoten el nivell de desconeixement, ignorància i irresponsabilitat, de la gent que ens envolta, propietaris sense formació, que no saben buscar pal.liatius, o solucions a problemes que estan sota la seva responsabilitat, o als que simplement no els importa portar una cadellada no desitjada al món.

Una de les principals causes de l’abandonament són les cadellades no desitjades, és cert que manca cultura de gos i conscienciació, ja que és pot estimar el mateix a un gos creuat, que a un gos amb un gran pedigree, però sempre és més fàcil trobar una bona casa per a un gos de raça, que per un que no ho és (no hauria, però és així).

Per a mi, la cria és quelcom serios que hauria d’estar només en mans qualificades, els exemplars per reproduir, sempre haurian de ser gossos per sobre de la mitjana de qualitats de la raça, que aportin a la selecció de les mateixes, però malauradament, la gent no pot de vegades deixar de banda les emocions, i creuen per tenir descendència del seu propi gos, sense tenir en compte temes de la importància del caràcter, la idoneïtat, o la salut.

Per prevenir els creuaments no desitjats, és important saber, quan s’és el propietari d’una femella, que un zel dura aproximadament uns 21 dies, normalment el període fèrtil comença amb la desaparició del sagnat i el canvi de color del flux (que és normalment, entre els dies 9 i 11), l’òvul pot ser operatiu fins a 72 h. després de l’ovulació, i els espermatozoides poden viure a l’interior de la gossa entre cinc i vuit dies (encara que amb pèrdua de motilitat progressiva).
En cas que la nostra gossa es creui en la nostra presència, o tinguem sospites de que s’hagi pogut creuar, un control ecogràfic entre els 20 i 25 dies (sent la segona data la més segura) seria el més indicat, si el diagnòstic d’embaràs és negatiu, no estaria de més, una nova ecografia una setmana més tard, per descartar definitivament i amb total seguretat. En el cas que l’embaràs es confirmi, avui dia hi ha fàrmacs molt segurs  (sempre molt millor opció que seguir endavant amb l’embaràs), que el poden interrompre fins i tot als 45 dies de gestació, l’embaràs d’una gossa dura entre 59 i 63 dies, encara que pot arribar fins als 65 dies.

La veritat és que amb casos com els que he vist, cada vegada sóc menys contrari a la llei de castració obligatòria, que es vol instaurar a Catalunya. Siguem responsables no costa pas tant…

3 Responses to Cria responsable

 1. Kingcan ha dit:

  Totalmente de acuerdo contigo. Nosotros ya estamos a favor de la castración, en otros paises es normaal e incluso con otros animales es lo habitual, pero en el caso de los perros…..

  Poco a poco iremos haciendo el camino.

 2. gemma ha dit:

  També i estic d’acord, encara que només tinc una esteril.litzada…., però jo, en el teme goss@s no em onsidero ni normal ni com la majoria…., port-ho des de l’any 1995 tenint gosses i mai he tingut cap problema, prenc messures i si mai en tinc…. se el que s’ha de fer

  En aquets pais falta conciència ciutadana amb una dosis de ètica bastant alta….; port-ho poc temps treballant, però ja he sentit 3 cops allò de: la farem criar per quedar-nos una igual que ella….: lamentable!!!!

 3. Roser ha dit:

  Jo també hi estic d’acord, amb la gran quantita de gossos abandonats, amb problemes de comportament per mala selecció o per separarlos prematurament de la mare, i cadells morts amb pocs dies…. son massa comuns comentaris com: vull que el meu gos tingui cries per tenirne un altre d’igual, o les femelles han de criar un cop a la vida i si despres no vols els cadells els llences que no pateixen o els regales…. simplement lamentable, el problema es que la gent no vol escoltar el que no els hi agrada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: